Equal
Συντονισμός της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΗ που υλοποίησε το έργο: «Πρότυπες περιοχές και συστήματα προώθησης της δια βίου μάθησης στις εργασιακές πρακτικές»
Βασικά παραδοτέα του έργου ήταν η εκπόνηση υποστηρικτικών εργαλείων και οδηγών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μετεξελιχθούν σε οργανισμούς μάθησης και η υλοποίηση εξατομικευμένων σχεδίων ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού συνδεδεμένων με τη στρατηγική των επιχειρήσεων.
Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη συμμετείχαν 15 φορείς (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, Εταιρείες Συμβούλων) καθώς και φορείς από την Ιταλία και Σουηδία στο πλαίσιο της διακρατικότητας του Έργου.

Κοινοτική πρωτοβουλία E-TEN – “Job-Rotation”
Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει το συνδυασμό κατάρτισης εργαζομένων και αντικατάστασής τους από εκπαιδευμένους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η κατάρτιση.
Βασικός σκοπός του έργου ήταν η διερεύνηση της ευρωπαϊκής αγοράς ως προς τη δυνατότητα καθιέρωσης του πρότυπου της κυκλικής εργασίας ως μια ηλεκτρονική υπηρεσία διαθέσιμη σε όλες τις χώρες της ΕΕ

 

Leonardo da Vinci – Πολυμερή Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας – “Agrotate”
‘Job Rotation e-service enhancing life long learning for the Agriculture Sector’
Βασικός σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία εκπαιδευτικού μοντέλου προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με τη μορφή εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης το οποίο αφορά στην διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση ανέργων που αντικαθιστούν εργαζόμενους σε εταιρίες του Αγροτικού τομέα για το διάστημα που οι τελευταίοι απουσιάζουν από τη θέση τους για περαιτέρω επιμόρφωση και εκπαίδευση. Στο εταιρικό σχήμα συμμετείχαν φορείς από Ελλάδα, Τσεχία, Ισπανία και Δανία και το Τεχνόπολις ήταν επικεφαλής φορέας.

 

Leonardo da Vinci – Πολυμερή Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας – “Organisational Learning”
Το έργο «Integration of organizational and lifelong learning culture in the labour practice of small and medium enterprises» με ακρωνύμιο «Organisational Learning», είχε ως βασικό σκοπό να εξειδικεύσει και να μεταφέρει οργανωσιακές μεθόδους μάθησης, εργαλεία και υλικά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και συγκεκριμένα:
Να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν τη δια βίου μάθηση και την οργανωσιακή μάθηση στις δομές και στις εργασιακές τους πρακτικές, να τις βοηθήσει να εντοπίσουν υπάρχοντα προσόντα και δυνατότητες του εργατικού τους δυναμικού, καθώς και να αναπτύξουν την εκπαίδευσή του σύμφωνα με τη στρατηγική της επιχείρησης.

 

Κοινοτική πρωτοβουλία Civil Justice – “EUROME”
Το έργο «The application of Rome I and II Regulations and EC 4/2009 by legal practitioners in Southern Europe» με ακρωνύμιο « EUROME» είχε ως κύριο στόχο την εκπαίδευση νομικών από την Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Τουρκία στην ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών Rome I και Rome II, καθώς και EC4/2009, καθώς και την δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου στις χώρες αυτές. Οι εκπαιδευτές, οι οποίοι ήταν καθηγητές πανεπιστημίων, προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

 

«Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» - «Ελλάδα - Βουλγαρία»
Στο έργο «Ανάπτυξη δικτύου για την υποστήριξη της κινητικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού» με το ακρωνύμιο «Μαθησιακή Κοινότητα», που υλοποίησε το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με τρεις φορείς από τη Βουλγαρία, η Τεχνόπολις συνέβαλε στην προετοιμασία της αίτησης και υλοποίησε τα εξής υποέργα:
-Ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής μάθησης (LMS)
-Ανάπτυξη εκπαιδευτικών υλικών (12 θεματικές ενότητες)
-Ανάπτυξη Εργαλείου Συμβουλευτικής,

 

Leonardo da Vinci – Πολυμερή Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας – “Agro-JRP”
Στο έργο «Piloting Job Rotation Programme For Employment Development in Agriculture» με ακρωνύμιο «AGRO-JRP» η Τεχνόπολις, ως εταίρος, μεταφέρει την τεχνογνωσία και τα υλικά από τα προγράμματα “Job-Rotation” και “Agrotate” στην Τουρκία και στην Ιταλία. Στο εταιρικό σχήμα συμμετείχαν φορείς από Ελλάδα, Τουρκία, και Ιταλία.